Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4000 участници на фолклорния конкурс "Пауталия"

Снимка: архив

С дефиле на участниците, днес от 16:30 часа, в Кюстендил започва Международният фолклорен конкурс "Пауталия", чиито организатори са Община Кюстендил, читалище "Братство 1869" и читалище "Пробуда 1961".

Официалното откриване ще бъде от 17:00 часа, на сцена "Олга Борисова" на площад "Велбъжд", казаха организаторите. В трите фестивални дни на различни сцени ще се изявят над 4000 участници от България, Швейцария и Северна Македония, съобщи председателят на читалище "Братство 1869" Иван Андонов.

"Конкурсът дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество", разказа Андонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Протест на "Възраждане" след смяна на зам.-областен управител в Перник

Активисти на „Възраждане” в Перник протестираха пред сградата на областната администрация. Поводът за протеста бе назначението на лидера на местната младежка организация на ДПС Симеон Гебов за зам.-областен управител на Перник на мястото на освободения от поста Владимир Русев от „ПП-ДБ”. Направената от служебния кабинет рокада е политическа и е..

публикувано на 08.07.24 в 19:19

Подменят водопровод на кв. „Дълбошница“ в Петрич

Кметът на общината Димитър Бръчков даде началото на изпълнението на проект „Реконструкция на водопровод, кв.“Дълбошница”, гр. Петрич”. На мястото на стария етернит, полаган през 1970 година, ще има нови полиетиленови тръби с висока плътност и по-голям диаметър. Вследствие на дългия експлоатационен период водопроводите са крайно амортизирани, което..

публикувано на 08.07.24 в 15:29

Ръст на обявите за IT сектора

За пръв път от началото на годината има ръст на обявите за работа за IT сектора, като повишението в броя им е с 50 или с два процента - Това показват данните от ежемесечния анализ на най-големия кариерен сайт у нас за месец юни. Лек ръст на предложенията през месеца се наблюдава и в сектор "Логистика и транспорт" - те са със 100 повече. Данните сочат,..

публикувано на 08.07.24 в 14:28

Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза

Разпад на държавността, нефункциониране на институции, а най-важната институция е парламента. Така народният представител от БСП за България, Корнелия Нинова, очерта в Благоевград ситуацията в държавата.  Нинова поясни, че към момента невъзможността да се състави кабинет е показателно за нефункциониране на изпълнителната власт. "В тежка криза сме,..

публикувано на 08.07.24 в 14:08

Започна подаването на заявления за прием в 8-ми клас

От днес до 10 юли се приемат заявления за участие в първи етап на класиране за прием в 8-ми клас. Заявленията могат да се подават в училището, в което ученикът е завършил 7-ми клас, със съдействието на друго училище или онлайн от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Точно в 8:00 ч. започна приемът на заявления от  петчленната..

публикувано на 08.07.24 в 12:30

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на ГРАО..

публикувано на 08.07.24 в 11:28

Очаква се президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага мандата..

публикувано на 08.07.24 в 10:51