Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Събуди деня“ с Биляна Славчева

Слушайте на 15 юли от 7.00 до 11.00 часа

„Актуално“

Кандидатстването на община Сатовча за Рекордите на Гинес за община с най-много съградени чешми в света, навлиза във финална фаза. Арбен Мименов, кмет на общината, за процедурата и значението на това признание за местните хора.

„Живей на чисто“

Почистване на НП „Рила“ организира Сдружение „За земята“. Как можем да се включим в инициативата, разказва Елеонора Йосифова от екологичното сдружение.

От Канада до село Беласица. Кога ще ги стигнем канадците? Разговор с 78-годишния жител на село Беласица Евтим Илиев, който от 58 години живее в Канада.

„Полезно е да знаем“

Кои са най-отровните змии в България и как да се предпазим от ухапване? Припомняме съветите на д-р Красимир Христов, организатор на изложби с едни от най-отровните змии в света.

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен и у нас. Какви са начините за справяне с проблема? Селин Госнер, главен експерт към Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията в сферата на нововъзникващи и т.нар. векторни заболявания.

Навършват се 22 години от откриването на Музейната сбирка в община Струмяни. Кои са най-интересните експозиции, разказващи за богатата история на този край? Разговор с уредника Йорданка Стаменова.

"Забавно лято" - 2024 в Белица продължава с поредните арт терапии за малчуганите. Как местната култура се предава чрез изкуството? Вера Андреева, представител на работилницата за традиционни занаяти „Планински знаци“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Сюжети от деня" с Мариана Попова

За нарушенията в района на Седемте рилски езера през последните дни, разговор с директора на НП “Рила“, Красимир Андонов. Наближава крайният срок за набиране на проектни предложения за финансиране на местни инициативи - Траяна Симова, младши експерт „Проекти и програми“ към община Сандански. В Благоевград се провежда..

публикувано на 21.08.24 в 08:25

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Изборите се отлагат: Какво следва след отказа на президента Радев да подпише указа за служебен кабинет? Защо залогът за политическа стабилност се оказа министъра на вътрешните работи? Конституционните, правните и политическите аспекти на темата ще   дискутираме с Петър Кичашки, доктор по Конституционно право; адвокат Петър Славов, бивш..

публикувано на 21.08.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

За управлението на страната преди седмите поредни избори за Народно събрание – разговор с политолозите Борислав Ангелов и Ивайло Илиев. Възможно ли е сега да направим прогноза за предстоящите избори? – Мнението на проф.д-р Марин Русев. Идеите за повишаване сигурността в община Дупница – разговор с кмета на общината д-р Първан..

публикувано на 20.08.24 в 08:30

„Събуди деня“ с Елизабет Александрова

Между 300 и 1 000 евро са цените на недвижимите имоти в Банско и района. Разговор с Маринела Кузманина, брокер. Смесен хор „Ален мак“ и Воколен ансамбъл „Езерец“ към НЧ „Н. Вапцаров 1866“ ще участват в Международен хоров фестивал в гр. Будва, Черна гора. Гост в студиото ще бъде Илиян Юручки, секретар на читалището и ръководител на..

публикувано на 20.08.24 в 03:00

"Сюжети от деня" с Лалка Радкова

От 20 август започва обучението на кметове и представители на областните администрации за възможностите на Системата за ранно известяване BG- ALERT и как да се работи с нея.  Има ли опасност от воден режим, ремонтите на „ВиК“, качеството на водата, сигнали на слушатели – гост в студиото  инж. Мартин Петров, управител на „ВиК“ –..

публикувано на 19.08.24 в 10:41

"Събуди деня" с Агнес Манова

Туристическия бранш с неодобрение към въвеждането на  понятието Туроператор Б, който не работи с крайни клиенти, а продава на други.Позицията на Българската асоциация на туристическите агенции. Тенденции при инвестициите в недвижими имоти в Благоевград. Регионалният културен институт в Кюстендил отваря вратите за нови дейности и..

публикувано на 19.08.24 в 04:00

„Неделя у дома“ със Зоя Караджова

За поредна година храмовият празник на параклиса в местността Бодрост над Благоевград събира десетки на курбан за здраве и слава на Св. Иван Рилски. 18 август – Ден на миньора. Разходка до подземния минен музей в Перник, който е уникален за Балканския полуостров.  „Лято в музея“ в Разлог. Интервю с Христина Манова, директор на културната..

публикувано на 18.08.24 в 10:26