Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредително заседание на новия Европарламент

Автор:
Снимка: БТА

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори.

720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап изглежда, че тя няма да срещне особена съпротива. Вотът е таен и се провежда до три тура, докато кандидатът събере абсолютно мнозинство.

Утре Европейският парламент трябва да гласува броя и размера на комисиите и делегациите, а в четвъртък - кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Комисията, което се очертава далеч по-несигурно в сравнение с вота за Мецола.

Този парламент започва работа със засилени позиции на две евроскептични групи - "Патриоти за Европа" и Европейски консерватори и реформисти, които са съответно на трета и четвърта позиция на този етап. Третата евроскептична политическа група - "Европа на суверенните нации", наброява засега 25 души.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарите няма да участват в неформалните заседания, организирани от унгарското ротационно председателство на ЕС, предаде междувременно АФП, като се позова на говорителя Ерик Мамер.

Той уточнява, че Комисията ще бъде представлявана на по-ниско ниво. И че решението е взето заради некоординираната совалка на премиера на Унгария Виктор Орбан в Москва и Пекин, която той нарече "мисия за мир" в Украйна.

АФП цитира и неназовани дипломати от Брюксел, според които върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел предприема стъпки за отмяна на срещата на първите дипломати на 27-те страни членки в Будапеща идния месец. Борел възнамерява на същата дата да ги свика на заседание в Брюксел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Дупница спечели нов проект

Проект за образователна сегрегация спечели Община Дупница.  Целта е приемането в несегрегирана среда на ученици от ромски произход, живеещи в обособени квартали. Това ще подобри достъпа им до качествено образование и адаптацията им в обществото. В целевата група са включени 106 ученици. Проектът е на стойност 40 000 лева.  Сред дейностите са..

публикувано на 23.08.24 в 09:57

Гръцките полицаи могат да конфискуват колата ви, ако в нея има туби с бензин

Екипи на полицията проверяват след преминаване на границата за евентуален нелегален внос на бензин в туби. В зависимост от количеството нелегално внесено гориво се налага глоба, конфискация на горивото, но и конфискация на автомобила. Тълкуването е, че колата се използва за нелегален внос на акцизна стока. Особено строги са гръцките власти поради..

публикувано на 23.08.24 в 09:54

Четвърто издание на Парк фест "Пейка"

Четвъртото издание на Парк фест „Пейка” ще се проведе на пернишката крепост на 24 август. Наред с големия концерт, който по традиция е гвоздеят на фестивала, ще има спортни прояви, активности, насочени към здравната превенция, към екологията, уърк шопове и още много интересни забавления, съобщиха от община Перник. С фестивала се цели да се представи..

публикувано на 23.08.24 в 09:40

Времето днес

Днес ще преобладава слънчево време.  След обяд ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места, главно в планинските и източните райони, ще превали и прегърми.  В Източна България ще духа до умерен вятър от изток-североизток, а в останалите райони – предимно слаб от северозапад-запад. Максималните температури ще са между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 08:27

Втори ден матури

Днес е вторият държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет, както и матурата по професия. Това е така наречената поправителна сесия. На 26 септември са допълнителните изпити по предмет по желание.  Резултатите ще бъдат обявени до 5 септември.

публикувано на 23.08.24 в 05:50

Започва ремонт на водопровода в село Самораново

Проект за 8,5 млн. лв., за ремонт и реконструкция на водопровода, ще бъде реализиран в дупнишкото село Самораново до края на 2026 година.До края на тази година ще бъдат усвоени 3,2 млн. лв., а останалите - през 2025 година, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов. Вчера в  Министерството на регионалното развитие и благоустройството Дангов е разписал..

публикувано на 22.08.24 в 16:23

Предприеха мерки за справяне с водната криза в Кюстендил

На среща днес областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски събра представителите на институциите и кметовете на общини, за да бъдат обсъдени мерките, които да осигурят нормално водоподаване на жителите на областта.  На работната среща присъстваха представители на държавната власт, "Напоителни системи“, "Басейнова дирекция“, на..

публикувано на 22.08.24 в 16:03