Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които под формата на занимателни игри обясниха на включилите се над 300 деца за причините за възникване на горските пожари и тяхната превенция. 

Кампанията в Благоевград бе открита от зам.-изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите д-р инж. Анна Петракиева, която най-напред изказа благодарност към всички институции, присъединили се към инициативата, както и на децата, взели участие днес в нея.

"Нашата инициатива тази година е под надслов "Безотговорността е най-опасната искра" и вярвам, че заедно ще постигнем целите й и заедно ще се справим с този национален проблем", заяви инж. Петракиева.

Горските пожари, регистрирани до момента, са с около 50-тина повече спрямо същия период на 2023 г. , а причината е изключително сухият период и високи температури, въпреки това ситуацията в региона успява да бъде овладяна, увери директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Валентин Василев.

"Това, което ние сме предприели на нашата област е съвместни дежурства с горските служители. Осъществяваме обходи, имаме изнесени екипи, които са на възловите места, където от години исторически има възникнали пожари. Екипът в Сандански вече от месец дежури в района на Катунци, екипът на Благоевград - в района на Симитли и Стара Кресна, екипът на Гоце Делчев дежурят в района на Гърмен и Хаджидимово. Изнасяме екипите да са по-близо до мястото на възникване и след получаване на сигнал, да ликвидираме още в зародиш пожара", каза пред Радио Благоевград комисар Василев.

Той допълни, че работата с деца по отношение на превенцията също е изключително важна и поради тази причина и днешното събитие е насочено към тях. 

"През изминалата година нашите служители извършиха редица обучения в училища на територията на областта, за това как се реагира при различни бедствия, не само при пожари, и мисля, че след време тези усилия ще ни се отплатят като общество", раказа още диртекторът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

А децата днес, под формата на игра, усвоиха ценни знания и умения от горските педагози на Югозападното държавно предприятие като паленето на огън на открито по безопасен начин и запознаването с горските растения и обитатели. Малчуганите имаха и възможност да се качат на противопожарен автомобил, както и да изгасят въображаем огън  с тупалка и маркуч за гасене на пожари. 

Повече чуйте в прикачения звуков файл с репортажа на Ваня Бахчиванова от събитието. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сандански е домакин на III Международен турнир по художествена гимнастика "Есен в Сандански"

Красотата и грацията на художествената гимнастика отново изпълниха Спортната зала на град Сандански. Спортен клуб по художествена гимнастика "Вихрен", с подкрепата на община Сандански и Българска федерация по художествена гимнастика, организират за трета поредна година Международния турнир "Есен в Сандански". В турнира, който бе открит от кмета на..

публикувано на 12.10.24 в 17:27

В Разлог бе открита шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца.

Скулптурата е поставена в центъра на кръговото кръстовище пред многопрофилната болница в града.  Автор на статуята е скулпторът Асен Ботев. Пред събралото се множество жители на Разлог общинският кмет Красимир Герчев отправи благодарност към Асен Ботев, както и към свещениците и специално към Неврокопски митрополит Серафим за работата по време на целия..

публикувано на 12.10.24 в 16:42

Ученици от Разлог събраха над 5000 лева за лечението на Тервел от село Баня

С изключителен успех премина дарителската кампания в подкрепа на Тервел от село Баня. 5100 лева се събраха само за ден от дарителската кампания, организирана вчера по инициатива на ученици от СУ "Братя Петър и Иван Каназиреви", Професионална гимназия по транспорт и Професионална гимназия по механизация на селското стопанство, които членуват в..

публикувано на 12.10.24 в 15:47

12 октомври - Ден на българската община и местното самоуправление

Днес, 12 октомври, е Денят на българската община.  От тази дата през 1882 година Княжество България има своя първи Закон за общините и градското управление, публикуван тогава в брой 117 на Държавен вестник. С този закон се регламентира за първи път устройството и дейността на местните органи на държавната власт – общинските съвети,..

публикувано на 12.10.24 в 14:11

Панаир на науката и технологиите в Благоевград

Университет за деца и община Благоевград стартираха днес Панаир на науките и технологиите в града. До 18 часа днес посетителите му ще имат възможност да наблюдават експерименти по природни науки и да се запознаят с вълнуващи инженерни инсталации от света на роботиката и автоматизацията, представени на щандовете, позиционирани пред сградата на..

публикувано на 12.10.24 в 13:20

Днес е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

До днес гражданите, които имат регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде..

публикувано на 12.10.24 в 10:09

Откриват скулптура на Света Богородица в Разлог

Шестметрова скулптура на Света Богородица с Младенеца ще бъде открита от 10:00 часа днес с официална церемония в Разлог, съобщиха от общинския пресцентър на официалната фейсбук страница на Общината. Фигурата, изградена от мрамор от местния скулптор Асен Ботев, е позиционирана в центъра на кръговото кръстовище при многопрофилната болница за активно..

публикувано на 12.10.24 в 08:20