Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Батановци се готви за гражданско неподчинение

Жители на град Батановци излязоха на протест срещу инвестиционно предложение на фирма за преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат. Първоначалното намерение на инвеститорите е било производството на биогориво. 

През 2018 година фирмата решава да разшири дейността си в сградата на бившия циментов завод, който се намира в непосредствена близост до жп гарата и центъра на града. Десетки местни фирми и граждани обжалват през годините решенията на РИОСВ, които дават зелена светлина на изгарянето на опасни отпадъци. 


И в момента Административен съд - Перник разглежда жалба на граждани. Предстои да излезе решението на магистратите. Ако то не е в полза на жалбоподателите местните са готови на гражданско неподчинение. Те са притеснени за живота и здравето на хората, които живеят в региона. Подкрепят ги кметът Радослав Петров, кметът на община Перник Станислав Владимиров, както и общинският съвет, който излезе с декларация в защита на гражданите. 

Радио Благоевград потърси представители на фирмата, която на практика все още не е започнала реална дейност. От там отричат съществуването на такова инвестиционно намерение. Гражданите се надяват инвеститорът да се откаже да развива опасния бизнес. 


В момента е в ход подписка, в която са се включили над 3000 души. Инициатор е Милослав Милчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

15-годишен с тротинетка блъсна пешеходец в Перник

68-годишен перничанин е пострадал след като е блъснат от тротинетка, съобщиха от ОДМВР. Инцидентът е станал в късния следобед вчера на ул. „Витоша“ в областния град. Мъжът се прибирал към къщи и малко преди да влезе в дома си бил блъснат от електрическа тротинетка, управлявана от 15-годишен тийнейджър. След преглед в болнично заведение е установено, че..

публикувано на 05.09.24 в 11:25
Язовир

Обемът на язовир "Студена" е висок

На фона на тримесечната суша, обемът на питейния водоизточник на Перник язовир "Студена" е сравнително висок, съобщи на проведеното заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към днешна дата в язовир „Студена” има малко под 19 млн. куб. м. вода при капацитет от 25 млн. кубика. Направени са..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

Паркът в Разлог заблестя с красив парапет

В навечерието на празника на град Разлог, в парка край езерото, поставиха уникален по рода си шедьовър - красив парапет, изобразяващ пафта. Парапетът е направен от ковано желязо, прецизно изработен. В града, пазител на традициите – Разлог, днес паркът край езерото заблестя с един от символите, характерен за разложката носия - пафтата.

публикувано на 05.09.24 в 10:56

Влизат в сила общи условия на договорите за снабдяване с електрическа енергия

На 06.09.2024 г. влизат в сила Общи условия на договорите за клиентите, които Електрохолд Продажби снабдява като доставчик от последна инстанция (ДПИ). Общите условия улесняват клиентите, които вече не трябва да сключват индивидуални договори с ДПИ. Важна промяна е, че фактурите за консумирана електроенергия на клиентите на ДПИ ще се изпращат..

публикувано на 05.09.24 в 10:35

Пожарът край Юндола е ограничен, но не е потушен

Голям пожар пламна вчера в местността Ливада бачия между Белово и Юндола. До момента продължава гасенето на огъня от служители на ДГС "Белово" и пожарникари. Доброволци от селата също помагат. Мястото е труднодостъпно, в горната граница на гората, което значително затруднява гасенето. Засегнати са около 5 декара иглолистни гори.

публикувано на 05.09.24 в 10:25

Без вода е част от град Радомир

Без вода днес е част от град Радомир, съобщават от ВиК Перник. С нарушено водоподаване са ниската зона на града и кв. „Пчелински”. Причината е в прекъснатото електрозахранване поради реконструкция на помпена станция „Опалово” , която е част от дейностите по проекта за подмяна на довеждащия водопровод.  Работата по проекта стартира през пролетта на тази..

публикувано на 05.09.24 в 09:22

ЦИК отказа регистрация на ДПС с Пеевски за частичните избори

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, насрочени на 20-ти октомври. В решението си ЦИК посочва, че предвид обстоятелството, че в заявената за..

публикувано на 05.09.24 в 09:18