Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са българските кандидати за еврокомисари

Автор:
Снимка: Reuters

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са българските кандидатури за роден еврокомисар, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев.

Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, а и бе предложението на ГЕРБ-СДС за поста. Преди това бе министър на правосъдието, както и вицепремиер и регионален министър в служебните кабинети на Георги Близнашки и Марин Райков.

Министър на екологията в кабинета на Николай Денков пък бе Юлиан Попов. Той бе номиниран за Брюксел от ПП-ДБ.

"Срещайки се с всички номинирани от партиите, установих, че те са на изключително високо ниво. Благодаря на партиите за сериозното отношение по този въпрос. Решението беше трудно, огледахме много фактори, които биха оказали влияние, но основно сме се придържали към писмото на председателя на ЕК и биографиите на кандидатит", обясни Главчев за решението си.

"Гледахме много допълнителни критерии, които могат да окажат влияние... Взехме това решение напълно убедени в неговата правота", допълни премиерът.

Седем бяха общо предложените кандидати от партиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поклон пред загиналите горноджумайци край село Звегор!

Десетки благоевградчани почетоха на 14 септември героите в битката край село Звегор, Република Северна Македония. 80 години по-късно благоевградчани сведоха глава пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 г. гвардейци от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк, който влезе в битка с немските войски при село Звегор в..

публикувано на 14.09.24 в 14:43

Стотици доброволци от област Кюстендил се включиха кампанията “Да изчистим България заедно”

Стотици доброволци от област Кюстендил дадоха добър пример и почистиха родните си места по време на кампанията “Да изчистим България заедно”.  Сред активно включилите се в деня на голямото почистване бяха служителите на Областна администрация - Кюстендил и на общинските администрации в Кюстендил, Сапарева баня, Дупница, Бобов дол, Бобошево и Кочериново...

публикувано на 14.09.24 в 13:49

Община Разлог скърби за старши лейтенант Венцислав Дункин

 Днес в община Разлог, родното място на един от загиналите вчера пилоти старши лейтенант Венцислав Дункин, е обявен Ден на траур. Знамена на административните сгради са наполовина свалени. Той е  роден през 1996 година в Разлог, а на 21 септември му е предстояла сватба, каза за Радио Благоевград кметът Красимир Герчев. "Съболезнования към..

публикувано на 14.09.24 в 13:14

Жители на Благоевград се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“

Жители на Благоевград и служители на общинска администрация се включиха активно в кампанията „Да изчистим България заедно“. Десетки доброволци се събраха в районите около кортовете и бейзболното игрище, терените около чешмата до въжения мост, сервитута на коритото на река Бистрица в Централна градска част - между моста на покрития пазар и моста..

публикувано на 14.09.24 в 12:30

В Благоевград откриват паметник на революционера Иван Михайлов

Паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов ще бъде открит днес в Градската градина в Благоевград.  Началният час е 14.00. Инициатор за поставянето на паметника е и новата политическа емиграция от Македония,  като автор на каменната част от паметника е Димитър Антов, бивш общинският съветник от ВМРО в София.

публикувано на 14.09.24 в 10:29

Директорът на ОПУ-Благоевград Иван Кунев е подал оставката

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Заявлението  е подадено след извършена проверка за  възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа.  Преди дни директорът на Областното пътно управление в..

публикувано на 14.09.24 в 09:05

Кръстовден е

Днес Прaвocлaвнaтa хриcтиянcкa църквa oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe cи и тържecтвeни прaзници - въздвижeниe нa Cвeтия живoтвoрящ Кръcт Гocпoдeн. Cлeд cтрaдaниятa и рaзпятиeтo нa Cпacитeля кръcтът ce прeвръщa в жeртвeн знaк нa cпaceниeтo и изкуплeниeтo oт грeхa. Тoй oлицeтвoрявa жeртвeнaтa любoв, пoбeдaтa нaд злoтo, принaдлeжнocттa към хриcтиянcтвoтo...

публикувано на 14.09.24 в 08:37