Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документи, времена, облекло - 130 години назад към миналото

Гл.ас. д-р Ива Станоева

Назад към миналото ни връща със своето задълбочено изследване гл.ас д-р  Ива Станоева, автор на книгата „Народни костюми“ в Княжество България, излязла преди броени дни от печат. Книгата е посветена на ценен извор за историята на традиционното облекло от 1888–1889 г., съхраняван във фонда на проф. Иван Шишманов при Научния архив на Българската академия на науките.

 „…първият ми досег с тези документи беше през 2017 година, тогава започна работа един много интересен проект на СУ „Климент Охридски“ и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, като в този проект обедини усилия един интердисциплинарен екип от езиковеди, историци, архивисти, антрополози. А целта на проекта беше да покажем този ръкопис, който е от ръкописни документи от 1888 – 1889г., повече от 130 години“, разказа в ефира на Радио Благоевград д-р Ива Станоева и сподели, че документът е съхраняван дълго време в научния архив на БАН, но е останал почти неизвестен за научната общност.  

 „Това са рапорти на окръжни управители, на околийски началници и общински кметове, които изпращат в Министерството на вътрешните дела описание на народни костюми. Това е по предписание на ведомството, което тогава е оглавявано от Стефан Стамболов, чиято цел е била да модернизира Третата българска държава“ , обясни д-р Станоева и посочи любопитни факти от тези рапорти, които са писани десет години след Освобождението, три години след Съединението на Княжество България и Източна Румелия, след  Сръбско –българската война. Във времена на политическа криза в България, след абдикацията на княз Александър Батенберг,  се изпраща т.нар. „окръжно предписание“, с което се изисква описание на народните костюми на населението от съответните окръжия в страната. Д-р Станоева посочи, че запазените до днес рапорти разкриват много ценна информация за облеклото, езика, бита и културата в отделните райони в България.

Изследването е насочено към широк кръг специалисти, работещи в областта на фолклористиката, етнологията, езикознанието, историята, културологията и към всички, които се интересуват от облеклото, езика, културата и живота в България в края на XIX в.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жители на две дупнишки села готови на протести заради некачествена вода

Жители на селата Баланово и Палатово са готови на протести и блокиране на пътя Дупница-Кюстендил заради негодна за пиене и битови нужди вода. Повече от 10 години е проблемът с некачествената вода в тези населени места. Хората очакват решение от институциите на дългогодишния проблем.  В отворено писмо с над 200 подписа жителите..

публикувано на 10.10.24 в 15:16

Активното участие на жените в политиката е жизнено важно за просперитета на обществото

Илиана Балабанова е президент на Европейско женско лоби -  най-голямата коалиция за правата на жените в Европа. Тя е съосновател и председател на Българската платформа към Европейското женско лоби, превърнала в своя житейска кауза постигането на истинско равенство между жените и мъжете. Защото това е борба за просперитета на цялото общество, за..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Югозападът е сред най-активните области в състезанието по творческо писане на английски език

Нараства интересът към националното състезание по творческо писане на английски език, то вече е познато за учениците, те го харесат и се чувстват уверени да го правят, сподели за Радио Благоевград Гергана Янева от  Корпуса за образование и развитие – организатор на състезанието. Тя посочи, че Югозападът е сред най-активните области, а Езиковата..

публикувано на 10.10.24 в 14:27

Форум „Перник на младите“

Село Дрен ще бъде домакин на превърналата се в традиционна и очаквана Академия „Перник на младите". Събитието, което ще се открие на 1 ноември, се организира от Консултативния съвет за младежка политика Перник съвместно с Национален младежки форум и се финансира от Община Перник в рамките на годишния план за изпълнение на младежки дейности...

публикувано на 10.10.24 в 14:25

Първи земеделски събор „В полите на Рила планина“

На 12 октомври край Сапарева баня ще се проведе първото издание на Събора на животновъдите и производителите на земеделска продукция от Кюстендилска област „В полите на Рила планина“. Идеята за събитието е възникнала още през 2016 година, но поради различни причини, досега не е била реализирана. „Съборът ще бъде не само за производителите..

публикувано на 10.10.24 в 14:16

Персонал от Непал, Индия, Таджикистан наемат в Банско

Хотелите в Банско се готвят за първите гости през зимата. Проблемите в бранша с кадрите обаче си остават, особено с квалифицирания персонал и не разчитат на трудовите борси, които се правят в рамките на два дни. „Договаряме много работници с фирми за внос на кадри от Непал, Индия, Таджикистан, но те имат ниска квалификация“, каза секретарят..

публикувано на 10.10.24 в 10:50
Пламен Димитров

Психологът Пламен Димитров: Негативните емоции доминират предизборната обстановка

Психологът Пламен Димитров коментира в предаването “Събуди деня” резултатите от скорошно проучване, според което голяма част от българите изпитват сериозни тревоги и отвращение към настоящата политическа ситуация в страната. Анкетата, проведена между 10 септември и 2 октомври 2024 г., разкрива притеснителни нагласи сред българското общество в контекста..

публикувано на 10.10.24 в 09:21