Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенно вълшебство в Благоевград

Есенно вълшебство покори днес залите на Градската художествена галерия в Благоевград. Възпитаниците от вторите групи на Детска градина „Алени макове“ заедно с техните родители показаха истински произведения на изкуството, изработани от природни материали, разказващи за красивия есенен сезон. 

С празнична програма малчуганите посрещнаха златната есен. Те танцуваха, пяха, рецитираха стихотворения, посветени на златния сезон, задаваха гатанки.

 А до кратините на художниците в галерията бяха подредени уникални произведения на изкуството от шишарки, есенни цветя, приказно оцветени листа. 

Директорът на детската градина Симона Митова, заяви че подготовката за празника е коствала почти две седмици и благодари на община Благоевград и на ръководството на Градската художествена галерия за оказаното съдействие.

В основата на идеята да покажат магията на есента са преподавателите на двете втори групи в детска градина „Алени макове“, разказа Албена Михайлова. Тя поясни, че децата и родителите са подготвяли празника с много усърдие. Малчуганите са имали възможност сами да събират материалите, от които са изготвени експонираните изделия, в същото време са научили много факти, свързани с есента.

При децата пристигна и самата вълшебна Есен, приказно оцветена с багрите на красивия сезон.

В края на тържеството, в своеобразна детска работилница, цветовете на златната есен оживяха върху белите листя, оцветени от малки и големи.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ден за размисъл преди вота

12 879 са образуваните секции в страната за утрешния предсрочен парламентарен вот. Зад граница сънародниците ни ще гласуват в 719 секции в 57 държави.  Днес помещенията за гласуване се оборудват със всичко необходимо - хартиени бюлетини, машини, избирателни списъци, протоколи, паравани и други, след което секциите се запечатват и остават под охраната..

публикувано на 26.10.24 в 08:18

Празнуваме Димитровден

Днес православната църква почита един от най-обичаните християнски светци - Солунския чудотворец, великомъченик Димитър. Освен голям църковен празник, денят, популярен като Димитровден, е с ключово място и във фолклорната традиция. Народната памет и обичаи го свързват с идването на зимата, края на стопанската година, разплащането със сезонните наемни..

публикувано на 26.10.24 в 08:16

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините, котловините и около водните басейни ще има ниска облачност или мъгла. След обяд над западните райони ще се появи разкъсана висока облачност. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°.

публикувано на 26.10.24 в 07:48

Близо 186 хиляди лева ще постъпят в общинската хазна от ГУМ – Дупница

Сумата е печалбата от 2023г. и ще бъде разпределена като дивидент за Общината.  Предложението е на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов. То ще бъде гласувано на предстоящата сесия, насрочена за 31 октомври.  В дневния ред са включени общо 11 точки.  Сред тях са приемане на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2026-2028 година,..

публикувано на 25.10.24 в 17:36

Жителите на Покровник научиха повече за подмяната на печките на твърдо гориво

При голям интерес от страна на гражданите премина втората информационна среща, проведена в кметството на село Покровник. Експерти от Община Благоевград представиха подробна информация относно условията и сроковете за кандидатстване за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво (печки и котли) с климатици, термопомпи и печки на..

публикувано на 25.10.24 в 16:05

Ученици се погрижиха за обществения ред в Радомир

Участниците в „Детско полицейско управление“- Радомир взеха участие в първата си специализирана полицейска операция по охрана на масово мероприятие – честването на Деня на града. Под ръководството на инспектор „Детска педагогическа стая“ Десислава Попова петокласниците от ОУ „Христо Смирненски“ бяха разпределени в съвместни екипи с полицаи от РУ –..

публикувано на 25.10.24 в 16:00

В РИМ-Благоевград откриха изложба, посветена на Кузман Шапкарев

В навечерието на Деня на народните будители, който отбелязваме на 1 ноември, в Регионалния исторически музей – Благоевград бе открита изложба, посветена на 190 години от рождението на именития български възрожденец Кузман Шапкарев. Експозицията е дело на доц. д-р Александър Гребенаров от Института за исторически изследвания към БАН и Народно..

публикувано на 25.10.24 в 15:27