Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Оцеляването на НЕК зависи от таксата за ВЕИ-тата

| обновено на 16.01.14 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че оцеляването на Националната електрическа компания зависи от въвеждането на 20-процентната такса от приходите от производство на ток от вятърна и слънчева енергия. На среща с представители на Американската търговска камара премиерът обясни, че през 2012-а година безконтролно е била допусната огромна мощност до енергийната ни мрежа, което ни прави първи в Европейския съюз по производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Считаме, че таксата не представлява в никакъв случай по-голяма тежест отколкото аналогични такси, въведени в почти половината европейски страни. Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща. Не искам да развивам други сценарии. И мисля, че оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система, заяви Орешарски.

От думите на Орешарски стана ясно, че електронно правителство у нас остава идея в далечното бъдеще:

Не смея да говоря за цялостно електронно правителство. Мисля, че е и скъп, и дълъг във времето процес. Само в едно ведомство експертите работят с 42 различни софтуера.

Здравният сектор е нереформиран, призна премиерът и отговори на упреците, че за здравеопазване у нас се отделят малко средства.

Ние сме си поставили за цел през тази година да подобрим значително спешната помощ. Това е институция, до която българските граждани имат достъп при особено критични случаи и до голяма степен запълва категорията "достъп до здравеопазване". Освен това, без да имаме надеждно изградена система за Спешна помощ, трудно ще направим други реформи, особено в болничната помощ. На второ място, си поставяме за цел да модернизираме системите по лекарствената политика. Третата ни цел, която е и най-амбициозна, е да подготвим болничната помощ за достъп на частните фондове до нея, заяви премиерът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44