Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Липсата на положителна оценка за доклада е проблем

Иванка Иванова
Снимка: БГНЕС

Най-важната новина от представянето на доклада на Европейската комисия е категоричният отказ на говорителя Марк Грей  да определи доклада като положителен, каза в предаването "12+3" ръководителят на Правната програма на института "Отворено общество" Иванка Иванова:

Това е проблем, защото редица страни в ЕС обвързаха бъдещото присъединяване на България и Румъния към Шенген с наличието на два последователни положителни доклада. Фактът, че Грей отказа да сложи такава оценка на доклада, за мен ясно показва, че България остава в ролята на втора категория член на ЕС.

Думите на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу, че България трябва да насърчи радетелите на промяната и да осигури лидерство, тя коментира така:

Приемам го като признание, че целият първи етап от механизма за партньорство и проверка, който хвърляше цялата отговорност върху съдебната власт и позволи на правителството на ГЕРБ да търси сметка на съдиите, че произнасят оправдателни присъди, е загърбен за ЕК и тя ясно ще поставя отговорността там, където е – върху политическия елит. /…/ Последните няколко доклада ясно показват, че Комисията си дава сметка, че проблемите са структурни и че те са свързани на първо място с начина, по който се назначават хора на висши позиции и в съдебната власт, и в държавната администрация.

Самият факт, че ЕК прие 18 месеца да няма доклад за България, прие да няма изобщо такъв механизъм за Хърватия, която се присъедини към ЕС след нас и отлага за неопределен период от време напред следващия си доклад за мен означава, че Комисията се съмнява в способността му да генерира сериозни реформи, коментира още Иванка Иванова. Според нея проблем на българската дипломация е, че продължава да допуска за България да се говори с думи, които са нормално резервирани за отношенията към страни, които не са членки на Съюза. Тя посочи, че самите понятия корупция и организирана престъпност са изключително общи и те не позволяват по тях да бъде регистриран напредък дори в толкова разтеглен период от време.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44