Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер: Германия ще промени политиката си на въздържание от намеса в международни кризи

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Снимка: БГНЕС

Германия ще промени политиката си на въздържание от намеса в международни кризи и ще стане по-активна. Това намерение обяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за "Зюддойче цайтунг".

Берлин не бива повече само да коментира като наблюдател световната политика. Трябва да поеме по-активна роля при решаването на международни конфликти, заявява външният министър. Така той подкрепи обявената от военния министър Урсула фон дер Лайен нова политика на германската армия – политика на активна намеса.

Не бива да бъркаме въздържанието от милитаристична намеса с пълното бездействие, коментира Щайнмайер и подчерта, че от години партньорите на Германия настояват тя да поема по-голяма отговорност в кризисни ситуации.

Германия е твърде голяма, за да си позволи ролята на неутрален коментатор. Това не означава, че става дума за военни намеси, а по-скоро за навременна дипломатическа намеса, обяснява той.

С промяната във външната си политика настъпва нова ера за Германия. След Втората световна война страната практикуваше пълно въздържание от намеса във външни конфликти. Германия участва в решаването на политически кризи едва от конфликта в Косово, като и досега предпочита да праща медицински или умиротворителни части в горещите точки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44