Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният ден на конференцията по сигурността в Мюнхен премина под знака на Близкоизточните кризи

Виталий Кличко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последният ден на конференцията по сигурността в Мюнхен премина под знака на Близкоизточните кризи. Основна тема бе иранската атомна програма. Отново бе повдигнат въпросът и за провала на Запада в Сирия.

Целта на конференцията по сигурност в Мюнхен е да търси решение на конфликти по дипломатически път. 50-ата юбилейна конференция обаче ще остане в историята като форум, на който е станало ясно, че дипломатите фактически са били безсилни да намерят път към изход от кризата в Сирия и проблема с Иран.

През третия и последен ден на конференцията прозвучаха остри думи на критика към Запада. Саудитският принц Туркиал Файсал обвини западните политици в пълен провал в Близкия изток и пасивно наблюдение на ставащото в Сирия. Президентът на САЩ Барак Обама даде обещание на хората в арабския свят, но не го спази, заяви той.

На форума говори и иранският външен министър Мохамад Джавад Шариф. Той заяви, че страната му е готова да сътрудничи за намиране на мирен изход от кризата около атомната програма на Иран. Шариф посочи обаче, че самите иранци не изпитват доверие към Запада и смятат, че той иска да ги лиши от достъп до нови технологии.

Звездата на конференцията безспорно бе украинският опозиционер Виталий Кличко. Той получи шанса да обясни пред световните лидери коя е опозицията в родината му и за какво се бори. Кличко обаче напусна Мюнхен също без нито едно конкретно обещание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44