Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 140 турски тира стоят на "Капъкуле - Капитан Андреево", ГКПП "Хамзабейли - Лесово" също е блокиран

Снимка: Дора Атанасова

Около 70 турски тира са блокирани на "Капъкуле", а още толкова на "Капитан Андреево", граничният пункт "Хамзабейли - Лесово" също е блокиран и не се пропускат товарните камиони, съобщават турски медии. Турски шофьори твърдят, че от вчера на българската страна не са пропускали дори онези турски тирове, които са с редовни разрешителни. Турските транспортни власти настояват да им бъдат отпуснати 125 000 разрешителни за транзитен превоз, които според тях им били обещани от България, а досега са отпуснати само 5000.

Отговорен представител на турската автомобилна асоциация твърди, че две български компании за международни превози, разраснали се през последните няколко години, притискат турските превозвачи и искат техните курсове за Европа. По думите му, те оказвали натиск върху българското транспортно министерство, който довел до блокирането на границата и задържането на стотици автомобили и шофьори от двете страни. Според дипломатически източници проблемът се е превърнал в огнище на напрежение между двете страни.

Стотици шофьори от двете страни на границата очакват 21-ви февруари, за когато е насрочена срещу между транспортните министри на Турция и на България с надеждата, че ще се разреши кризата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44