Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският министър на земеделието Ханс-Петер Фридрих подаде оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на земеделието Ханс-Петер Фридрих подаде оставка късно вчера. Това е първият министър от коалиционното правителство, на когото му се налага да се оттегли поради натиск отвън. Фридрих бе обвинен, че е изнесъл неправомерно информация за разследването на депутат, заподозрян в педофилия.

Наследникът на Ханс-Петер Фридрих на поста министър на земеделието ще стане ясен в понеделник. Дотогава партията на Фридрих – баварският ХСС, настоява да получи разяснение от СДП защо жертва техния министър, след като депутатът, заподозрян в педофилия, е от ГСДП.

Докато Фридрих бе министър на вътрешните работи в предния кабинет, до него стига информацията, че депутатът от ГСДП Себастиян Едати е попаднал в мушката на международно разследване срещу педофили. Предполага се, че на компютъра си той е имал колекция от детски снимки. Едати отхвърли всички подозрения и заяви, че няма и сянка на педофилия във фотосите, които притежава. Фридрих неправомерно е изнесъл тази информация и е предупредил лидерите от ГСДП за скандала, който вероятно ще избухне.

По този начин той е злоупотребил със служебното си положение. Министърът направил това малко преди да започнат преговорите за коалиционно правителство, за да предупреди бъдещите си партньори да не слагат Едати в сметките си за бъдещ министерски пост. След избухването на скандала отношенията между ХСС и ГСДП в коалицията са влошени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44