Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществените болници във Великобритания плащат милиони на външни лекари

Снимка: Архив Радио София

Проучване във Великобритания показва, че обществените болници плащат милиони на въшни лекари, за да запълнят недостига на медицински персонал в звената за спешна помощ. Именно този факт привлича и много български и румънски специалисти.

Разследването, извършено от "Съндей телеграф”, е установило, че в някои здравни заведения е било плащано по три хиляди паунда на доктор на смяна и по 1600 паунда на медицинска сестра за дежурства с продължителност между 12 и 30 часа. През 2013 година общественото здравеопазване е платило близо 250 милиона паунда на подобни фирми за външни доктори и сестри. От изданието изчисляват, че тези пари биха били достатъчни, за да се платят годишните заплати на 3 хиляди редовно наети консултанти и на 7 хиляди младши лекари.  

От Колежа за спешна медицина в Лондон отбелязват, че в обществените болници в Обединеното кралство има нужда от близо 400 консултанти в различни медицински области. Оттам обясняват, че това се дължи на факта, че много британски лекари заминават за чужбина, където работата им не е толкова натоварена. Недостигът на опитен висш лекарски персонал се запълва както с помощта на специалисти, регистрирани в частни фирми за работа, така и чрез наемане на все повече хора от чужбина, включително и от Източна Европа.

Според данни на Британския медицински съвет в общественото здравеопазване на Острова в момента работят над 2 хиляди лекари от Румъния - много повече от тези от Австралия, Полша и Испания. Същата статистика сочи, че българските доктори са 924.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44