Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържани са 1400 кг чист кокаин от Боливия при съвместна френско-българска операция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

1400 килограма чист кокаин от Боливия е задържан при съвместна френско-българска полицейска операция. Български граждани са имали основна роля в този канал, съобщиха от МВР.

Кокаинът е бил натоварен в автомобилни гуми, за които било декларирано, че са на превозни средства, участвали в ралито "Париж-Дакар". Главният секретар на МВР, главен комисар Светлозар Лазаров, уточни, че корабът, превозващ кокаина, е тръгнал от пристанище в Чили, а крайната му спирка е била пристанище Льохар във Франция. Именно там е била проведена полицеската операция снощи, като общо са открити 1400 килограма чист кокаин от Боливия. Стойността на наркотика е 273 милиона евро, уточни главният секретар на МВР, като в момента акцията продължава.

От полицията отказаха да уточнят колко са българите, участвали в канала за трафик на кокаин, но казаха, че ролята им е била водеща, като главният секретар на МВР уточни, че ако това количество задържан кокаин бъде размесено в съотношение едно към три, се получава количество от близо пет тона, което може да бъде пласирано.

Светлозар Лазаров даде и статистика на заловеното количество наркотици през миналата година. Три пъти повече хероин е задържала полицията през 2013-а година спрямо 2012-а и два пъти повече кокаин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44