Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската банка за развитие с нови кредити за малките и средни предприятия

Снимка: bbr.bg
Българската банка за развитие предлага нови кредити, насочени към малките и средни предприятия, които изнасят стоки и услуги за чужди пазари, както и към земеделските производители. За някои от тях е предвидена преференциална лихва от 3,5 на сто.

От кредитите ще могат да се възползват, както българските износители, така и чуждестранните вносители на български стоки. Лихвеният процент е шест на сто, като за фирмите износители със застраховка от Агенцията за експортно застраховане лихвата ще бъде 3,5 на сто, посочи Димо Спасов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие: Голяма част от експортно ориентираните фирми могат да стигнат до подобна застраховка и съответно чрез нашия нов продукт да стигнат до много евтино финансиране. Би било жалко да не се възползват от това нещо.

Заемът може да финансира до 100% от стойността на договора за износ, ако срокът за погасяване е две години. В същото време банката стартира и схема за подпомагане на земеделските производители в размер на 100 милиона лева. В нея за участие са поканени 14 търговски банки, които ще предоставят заеми с не по-висока годишна лихва от 5,7 на сто. Това е 2,25% по-евтино от предлаганата до момента от ББР кредитна линия. Кредитите включват много по-широк спектър, инвестиционни и оборотни без ограничението, което досега имаха оборотните кредити. Също така отпадат някои от таксите, такса за управление също отпада, обясни Димо Спасов.

Договорите с търговските банки ще бъдат сключени до края на март, а програмата трябва да заработи в началото на април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44