Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк-Валтер Щайнмайер се обяви против изключването на Русия от Г-8

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви против изключването на Русия от Групата на осемте водещи икономики (Г-8). Той заяви в интервю за жерманската обществена телевизия А Ер Де, че този формат е единственият, в който може да се води диалог с Москва.

Франк-Валтер Щайнмайер настоя световните лидери да работят спокойно за разрешаване на кризата в Украйна и да не прибягват до крайни мерки.

Форматът на Г-8 всъщност е единственият, в който Западът може да говори директно с Русия, каза той пред германската телевизия и попита: Трябва ли наистина да се откажем от този уникален формат?


Той подчерта, че твърде голямото съсредоточаване върху възможното влошаване на ситуацията може в действителност да помогне именно за влошаването ѝ. Министърът настоя Украйна и Русия да разговарят една с друга, ако е необходимо чрез посредници. Щайнмайер призова Русия да не допуска ескалиране на кризата и да върне военните си части отново в базите.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел е провела необичайно остър телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който директно го е обвинила, че е нарушил международното правос "неприемливата руска намеса" в Украйна. Двамата лидери обаче се разбраха за създаване на "контактна група" за започване на "политически диалог" за Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44