Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия продължава да смята Русия за коректен доставчик на газ и петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия продължава да смята Русия за коректен партньор и лоялен доставчик на газ и петрол към Европа и засега не вярва Москва да прекрати подаването на енергийни суровини към Запада. Това заяви германският министър на икономиката Зигмар Габриел преди среща с колегите си от ЕС в Брюксел. Той посочи обаче, че европейските партньори трябва да се подготвят за помогнат на Украйна, която има сериозни притеснения за доставките си на газ.

Германия в момента е най-важният посредник в кризата с Украйна. Всички погледи са отправени към канцлера Ангела Меркел, която е единственият западен лидер, поддържащ ежедневен контакт с руския президент Владимир Путин. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също разговаря непрекъснато с колегите си в Киев и Москва, за да потърси мирен изход от кризата.

Една трета от газа и петрола в ЕС идват от Русия и общността не може да си позволи да прекрати отношенията с Москва. Затова и Берлин се опитва всячески да не влиза в реторика от времената на Студената война, а да успокои духовете. Позицията на Германия е, че всякакви наказателни мерки срещу Русия ще принудят Путин да действа остро. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44