Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ изготви предложения за преодоляване на дискриминацията на жените

Снимка: БГНЕС

Над 180 хиляди българки са загубили работата си през последните четири години заради икономическата криза у нас. Тази статистка представиха от КНСБ по повод предстоящия Международен ден на жената 8-и март.

Неприятната статистика е на фона на общата стагнация и загуба на работни места, но жените, според данните, са по-потърпевши от продължаващата криза. Работещите българки в края на миналата година са били 1,4 милиона, което представлява 43 процента от заетостта. В същото време жените получават около 30 процента по-ниски пенсии от мъжете и то при равен труд и стаж.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обърна внимание на още данни:

В сегашната реалност около 60 процента от висшистите в България, т.е. преобладаващата част, са жени, което е добър знак, но в същото време на ръководни позиции във фирмите, в предприятията, в администрацията е обратната тенденция - продължават мъжете да доминират. Специално 35 процента от ръководните постове, всъщност, се заемат от жени, нещо очевидно, което показва продължаваща дискриминация в кариерното развитие и възможности, които даваме на нежния пол.

За да се промени тази тенденция, синдикатът е изготвил няколко предложения:

За осигуряване на достъп до обучение по време на родителски отпуск за надграждане на професионални и ключови компетенции могат да бъдат намерени допълнителни резерви, чрез които по договаряне да се установяват типови режими на работно време за жените, за по-добро съвместяване на трудовия и семейния живот, допускане на възможност част от платения годишен отпуск до два дни да се ползва инцидентно само с уведомяване в разумен срок на работодателя при нужда. Да се осигуряват специализирани програми. Казано простичко - ваучерна система за социални услуги в дома.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44