Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярността на социалната мрежа Туитър в Турция се увеличи, след като властите затегнаха достъпа до нея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярността на социалната мрежа Туитър в Турция се увеличи, след като властите затегнаха достъпа заради коментарите във връзка с твърденията за корупционните сделки на премиера Реджеп Ердоган и на хора от висшите етажи на властта. С около 33 на сто са се увеличи през последните два дни съобщенията от Турция. Туитър има над 12 млн. абонати в страната, но от петък вечерта, когато влезе в сила забраната, изпращат съобщения и хора, които дотогава не били абонати, съобщиха медиите.

Турските потребители влизат с алтернативни сървъри. Оказа се, че и турският президент Абдуллах Гюл и някои министри от правителството ги използват и така са пробили забраната.

Ограничаването на достъпа до Туитър предизвика остри критики и в чужбина, от отговорни представители на ЕС и Сащ. В Турция то доведе и до разногласие между президента и премиера. Ердоган заяви, че "ще изкорени социалната мрежа, защото била предубедена и се използвала за очерняне на правителството". Той подсказа , че и Гюл е бил подслушван. Президентът Абдуллах Гюл контрира като заяви, че няма от какво да се безпокои, дори и да е бил подслушван. Турският президент подчерта, че от юридическа гледна точка не е възможно да се изкорени Туитър и други платформи за споделяне в в интернет. Гюл изрази загриженост заради ситуацията и заяви, че е тя е много неприятна, тъй като Турция има влияние в региона и е страна, която води преговори за присъединяване към ЕС. По думите на турския президент, социалната мрежа е наела адвокат, който ще преговаря с властите и че в скоро време проблемът ще бъде преодолян.

Гюл замина за Холандия, където ще участва в заседанието за ядрена сигурност, на което ще бъдат обсъдени проблемите и сътрудничеството, както и позициите на Турция по тези въпроси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44