Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски фирми изтеглят капиталите си от Русия в очакване на икономически санкции

Германски фирми са започнали изтегляне на капиталите си от Русия в очакване на икономически санкции. Това е една от причините за падането на курса на рублата и силното обезценяване на руските акции.

Според анализ на една от големите световни компании за икономическо наблюдение и оценки Кей Пи Ем Джи все повече големи германски предприятия изтеглят краткосрочните си инвестиции и печалбите си от Русия. Официално все още фирмите призовават за дипломатическо решение на кризата, но е факт, че отдавна са започнали подготовка за изостряне на отношенията между Запада и Москва.

Индустрията се подготвя за изтегляне и на дългосрочните инвестиции. Това ще доведе до редица проблеми през идните години, смятат експерти. Парите, които в момента се връщат обратно към централите, са средствата, отделяни за инвестиции в технологии и нови предприятия. Те вече не са на лице. Другият проблем е, че фирмите, които сега се изтеглят, ще се върнат трудно обратно на руския пазар. Така губещи са и двете страни, казват икономистите от Кей Пи Ем Джи.

Германия е инвестирала над 20 милиарда в Русия през последните години. 350 000 работни места зависят от бизнеса с руската страна.

Големият губещ накрая обаче ще е самата Русия. Тя печели по 100 милиона долара дневно от продажба на газ в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44