Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция чества националния си празник при засилени мерки за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция отбелязва националния си празник с военен парад при извънредни мерки за сигурност.

Тържествата започнаха след празничната литургия за Благовещение. На 25-и март преди 193 години митрополитът на Патра, след литургия за Благовещение, издига гръцкия флаг и започва освободителната борба срещу турците. Гърците определят този ден на независимостта за национален празник.

Честванията в Атина включваха военен парад, а в Солун - ученическа манифестация. Над 5 хиляди полицаи са мобилизирани за опазване на реда в гръцката столица, а около 3 хиляди - в Солун. Специалните части за борба с безредиците също са в повишена готовност. Правителството се опасява от провокации в деня на националния празник. Синдикатът на учителите в Солун наруши забраната за протестни демонстрации на днешния ден. Няколко хиляди безработни учители протестират до Бялата кула в Солун.

Президентът и премиерът отправиха поздравление към гърците с явен оптимизъм за бъдещето на страната. Американският президент Барак Обама отправи специално послание към Атина в уверение, че приятелството с Гърция е по-силно от всякогаЛидерите на опозиционните партии, както и депутатите отказаха участие на днешните тържества в знак на протест срещу политиката на правителството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44