Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтите в Гърция започнаха безсрочна стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фармацевтите в Гърция започнаха безсрочна стачка. Днес аптеките са отворени само няколко часа, за да обслужат гражданите. От рано тази сутрин гърците чакаха на опашки, за да се снабдят с необходимите лекарства.

Стачката е безсрочна по решение на Националния съюз на фармацевтите, които няколко пъти в рамките на месец проведоха предупредителни протести. 

Фармацевтите настояват незабавно правителството да оттегли проектозакона, който предвижда промени в режима на аптеките. Клаузите са договорени с кредиторите и трябва да се гласуват в парламента в петък.

Новите разпоредби предвиждат възможност за продажба на лекарства без рецепта в търговските магазини, допуска се свободно работно време на аптеките, дава се право на начинаещи фармацевти да откриват аптеки, където пожелаят, премахва се забраната за продажба на лекарства в близост до болници.

Резултатът от целия пакет промени се очаква да затвори няколко хиляди аптеки в Гърция.

Правителството, и в частност Министерството на здравеопазването, обвиниха фармацевтите, че поставят на риск здравето на хората със стачката. Създателите на проектозакона се аргументираха, че се запазва процентът на печалба на аптеките. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44