Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите гласуват на втори тур в общинските избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция се провежда вторият тур на общинските избори. Миналата неделя те донесоха сериозна загуба на управляващите социалисти, а крайната десница отбеляза исторически пробив.

Избирателните секции отново отвориха врати за французите. В Париж сред първите гласували бяха двете кандидатки за кметския пост. Ако социалистката Ан Идалго има най-голям шанс за победа въпреки преднината на първия тур за дясната ѝ съперница Натали Косиюско-Моризе, социалистите са в сложна ситуация след слабите резултати на първия тур. Надеждите им да активизират електората потънаха след поредната новина за ново покачване на безработицата и отхвърлянето от Конституционния съд на закона срещу затварянето на предприятия, с който управляващите се надяваха да си възвърнат доверието сред работническите среди. Има голяма вероятност президентът Франсоа Оланд да направи промени в правителството.

За първи път крайнодесният Национален фронт е начело в балотажа в над 10 френски града. Призивите на премиера Жан-Марк Еро за "републикански фронт" с обединение на леви и десни срещу крайната десница не срещна масова подкрепа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44