Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Украйна трябва сама да реши по какъв път на развитие да поеме

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В германския Бундестаг започнаха генерални дебати по основни точки на политиката на правителството на Ангела Меркел. Това е кулминацията в обсъждането на новия бюджет, което тече цяла седмица. Дебатите бяха открити с критика на председателката на левицата Катя Кипинг. Тя обвини правителството, че игнорира най-проблемната тема за германското общество - все по-голямата разлика между бедни и богати.

Вие не се борите с бедността, това е резигнация, заяви Кипинг.

Меркел отговори на тази критика с подробен отчет за свършеното, без да пести похвали към министрите си. Канцлерът посочи, че планират големи инвестиции в енергийния сектор.

Преминаване към зелена енергия не трябва да коства работни места, заяви тя. Меркел защити плановете за въвеждане на минимална надница и за промени в пенсионната система.

Ангела Меркел говори дълго и за външната политика. Тя се възползва от възможността да изрази остра критика срещу Путин, без да споменава името му.

За съжаление има много признаци, че Русия не желае и не допринася за намаляване на напрежението в Украйна. Украйна трябва да бъде оставена сама да решава по какъв на развитие път иска да тръгне, каза тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44