Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият тур на президентските избори в Турция ще бъде на 10-и август

Висшият избирателен съвет (ВИС) на Турция обяви, че на 10-и август ще се проведат избори за нов президент на страната. Ако новият президент не бъде избран на първия тур, на 24-ти август ще се проведе втори тур. За пръв път президентът на Турция ще се избира с пряко гласуване от народа и за срок от 5 години.

7-годишният мандат на сегашния президент Абдуллах Гюл, избран от Великото национално събрание, изтича на 28-и август.

Според решението на ВИС турските граждани, които живеят в чужбина, имат право да гласуват в дипломатическите представителства на Анкара в съответните държави. За първия тур в чужбина ще се гласува между 31-ви юли и 3-ти август, и от 17-и до 20-и август, ако бъде насрочен втори тур.

Според статистиките около 2 000 000 турски избиратели живеят в чужбина, главно в европейските държави.

В края на май ще бъдат обявени кандидатурите на политическите партии за президент на Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44