Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция активизира работата по изграждането на газовата връзка с България

Турската енергийна компания "Боташ" активизира работата по изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Турция. Решението беше взето при посещението на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз преди няколко месеца. Споразумението предвижда всяка една от страните да изгради газовата връзка на своя територия. Европейската комисия определи газовата връзка с Турция като един от проектите от общ интерес.

Турската фирма, на която е възложен търгът по изграждането на трасето, е започнала сондажните работи.


При строителството на 175-километровото трасе за първи път в Турция ще се използват тръби с диаметър 91 см. Също за първи път ще се прилага технология за хоризонтален сондаж. При нея тръбите се поставят дълбоко под земята, но без да се разрушава асфалтовата настилка и инфраструктурата на пътищата.

Интерконекторната връзка, която ще достига до селището Шаркьой, област Текирдаг, се предвижда да завърши през 2015-а година и ще бъде снабдявана с газ, който Турция получава от Русия чрез "Син поток".

В същото време турският посланик в София Сюлейман Гьокче заяви,че е много вероятно скоро България да бъде включена в проекта за Трансанадолски газопровод, известен още като ТАНАП, който беше подписан между Анкара и Баку.

Меморандум за разбирателство, който предвижда транспорт през Турция за Европа на газ от Азербайджан беше подписан неотдавна от министъра на икономиката Драгомир Стойнев и турския му колега. Турският посланик каза още, че Турция продължава да работи заедно с Русия по проекта "Южен поток".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44