Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е ден за духовен размисъл и постът е най-строг, гърците си позволяват само вода и хляб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция днес всичко е затворено. Гърците, както и много българи, които са там за празника, са на църква.

Тъжно бият камбаните на всички църкви в Гърция. Хората чакат часове, за да се поклонят пред символичния гроб на Христос. Днес е ден за духовен размисъл и постът е най-строг. Гърците си позволяват само вода и хляб.

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос отправи обръщение на днешния най-тъжен ден за християните. Действителността помрачи живота на хората, каза от олтара духовният глава на гръцката цъква.

Архиепископ Йеронимос отправи обвинения срещу политиците, които изпълват душите на хората с мъка от лошо управление на властта. Драматичното обръщение завърши с думите: Необходимо е да се съпротивляваме. Няма коментари по острото изявление на архиепископа, защото в Гърция никой политик не би си позволил да изкаже мнение по изявление на духовния глава.

Гърците остават в църквата днес до късно следобед, когато се извършва символичното опело на Христос и свещениците изнасят плащаницата навън.

Всичко  магазини са затворени. Има пълна забрана собствениците на обекти да принуждават персонала да работи, докато не приключат молитвите. Заплашени са от арест и обвинение за потъпкване на религиозното чувство на служителите.

Прави впечатление, че дори и в райони, където живеят мюсюлмани, всичко е затворено в израз на уважение към християнските традиции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44