Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще сезира прокуратурата за корупционна схема, свързана с МЗ

Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ ще сезира прокуратурата за схема, по която пари от държавните горски предприятия са отчислявани към Министерството на земеделието и политически партии. От агроведомството също призоваха - ако някой знае нещо за такава схема, да подаде сигнал в прокуратурата. 

Според директора на Югоизточното държавно горско предприятие Пейчо Върбанов той и колегите му се забавляват с твърденията, че допускат незаконни сечи, за да плащат ежемесечни вноски на земеделското министерство.

Вътре в тези горски стопанства работят хора - инженери, техници, лесовъди, заместник-директори, счетоводители, икономисти, които не са само от една партия, за да се пазят толкова. Това не може да остане скрито, ако се искат пари от незаконна сеч. Как ще я прикрият тази незаконна сеч? Да се подшушне някъде и този човек да отиде и да каже, абе там някой разрешил да се сече незаконна сеч, за да я продадат, за да вземат парите. Това не става, няма такава схема.

Заместник-министърът в Министерство на земеделието Валентина Маринова за пореден път каза, че не разполага с  подобна информация и призова:

Министерството не е компетентен орган и ако някой има такова желание или има такава информация, нека да се отнесе към органите, които могат да направят такава проверка.

Земеделската комисия два часа обсъжда проблемите на горите и незаконните сечи. Никой обаче не зададе въпроса за такава схема. Според Цвета Караянчева, не са попитали, защото не са очаквали отговор.

Може би вече трябва да се сезира прокуратурата и наистина да се направи една проверка, която да доведе до съответните резултати, да се разпитат и съответните служби, защото мислите ли, че тука някой от тези хора, които бяха попитани, щяха да отговорят.

Ще го обсъдим. Може и ние да я сезираме - така отговори Караянчева на въпрос кой трябва да сезира прокуратурата, но не уточни кога ще направят подобно обсъждане и ще вземат решение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44