Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Опозицията внася вотове само за сравнително успешни политики

Снимка: БГНЕС

Според премиера Пламен Орешарски, опозицията изполва странен подход, като внася вотове само за сравнително успешни политики. Той каза това в Ловеч по повод намеренията на ГЕРБ да внесат четвърти вот на недоверие от началото на мандата на БСП. Този път той е за енергийната политика и забавения отчет за финансовото състояние на НЕК.  Орешарски заяви, че правителството нееднократно е споменавало, че енергетиката е сектор с много рискове.

Това е резултат от последните няколко години, доста небалансирани решения в този сектор. В момента позитивните тенденции са налице, макар да сме далеч, все още, от състояние на балансирана система. Затова в програмите ни една от ключовите мерки е ребалансиране на цялата система.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че няма нищо притеснително относно отчета за състоянието на НЕК. Той ще бъде представен до няколко дни. Стойнев обясни и причините за забавянето му:

Искам да припомня, че преди около два месеца Международната кредитна агенция ФИЧ даде една изключително позитивна оценка на предприетите стъпки от страна на правителството в сектор "Енергетика". Забавянето се дължи на една основна причина. Още преди две години ние трябваше да имаме реалното разделяне на НЕК и ЕСО. Предишното управление бе наело и консултантска компания, на която трябваше да бъдат платени приблизително 4 милиона евро именно затова разделяне, което не бе осъществено. Развалихме договора с консултантската компания, успешно разделихме ЕСО и НЕК. Именно това разделяне е една от основните причини за забавяне на крайните финансови резултати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44