Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридневен траур е обявен в Турция заради злополуката в мината в Сома, загиналите са 232-ма

| обновено на 14.05.14 в 15:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридневен траур е обявен в Турция във връзка със злополуката в каменовъглена мина в селището Сома, провинция Маниса. Огромни са размерите на трагедията. 205 работници са загинали, над 80 са ранени, но под земята има затрупани още хора, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Според специалистите, това е най-голямата злополука в историята на минното дело в Турция от гледна точка на огромния брой на жертвите. Смята се, че спукване на трафопост е предизвикало срутването в мината, след което избухнал силен пожар. Екипи и техника на Службата за бедствия и кризисни ситуации към МС участват в спасителните работи от вчера насам. Но се твърди, че особено в първите часове на злополуката спасителните работи закъснели, поради което специалистите смятат, че има пропуски в правилата за безопасност при аварии, въпреки че Сома е най-голямата каменовъглена мина в района с над 6 хиляди работници.

Започнало е следствие. По думите на министър Танер Йълдъз ще бъдат огласени всички данни за причините за злополуката, а виновните ще си понесат последствията.

Всички турски вестници днес излязоха с траурни заглавия, отменени бяха музикалните прояви в страната.

Според статистиките, над 3 хиляди души са загинали досега в турските мини, поради което този сектор се счита за най-опасния.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44