Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция се борят с последствията от злополуката в мината в Сома

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция продължават усилията за ликвидирането на последствията от трагичния инцидент във въгледобивна мина в Сома.

По неокончателни данни 283 са загиналите миньори, а в болниците са приети над 80 ранени. В две галерии под земята има затрупани миньори, но не се знае точно колко са на брой.

Депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието заяви, че под земята има вероятно още около 40 души, пресмятайки числото на евакуираните и на загиналите. Но според други източници има стотина блокирани работници в галериите. Към момента на аварията в мината е имало 787 миньори, спасени са 363-ма.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз съобщи, че пожарът в мината е утихнал и спасителните екипи са влезли в галериите, за да стигнат до затрупаните. Правителството обяви, че ще изплати на близките на загиналите по 1000 турски лири еднократно обезщетение, а според социалното осигуряване близките имат право да получават 70 на сто от пенсията на загиналия миньор.

Версията на властите за причината за инцидента е за взрив в трафопост, в резултат на който е възникнал пожар в мината. Хиляди хора обвиниха правителството, че не взема мерки за безопасността на труда в мините и излязоха на протести. Турция все още не е подписала конвенцията на Международната организация на труда за безопасните условия на труд в мините.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44