Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел в опит да спъне избора на Шулц за председател на ЕП

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел се опитва с всички усилия да предотврати избора на сънародника си Мартин Шулц за председател на Европейския парламент. Нейният фаворит е представителят на ЕНП Жан Клод Юнкер.

Малко преди провеждането на европейските избори на 25-и май тонът между лидерите на големите държави-членки и представителите на европейските институции се изостря. Основната битка ще е не само за това коя партия ще получи повече места в парламента, а и от чии редици ще бъде излъчен новият председател.

Германският канцлер Ангела Меркел се опитва да наложи кандидатурата на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер и спъва опитите на Мартин Шулц от социалдемократите да го изпревари в проучванията, писа днес списание "Шпигел".

Последният скандал между двамата се разиграл преди два дни, когато Мартин Шулц е свикал заседание на председателите на парламентарните фракции на сегашния Европейски парламент за 27-и май, т.е. два дни след изборите. Меркел остро се е противопоставила на това и е заявила, че не е ясно дали тогава Шулц ще е в ролята си на председател на парламента, за да определя дневния ред. Тя е препоръчала тази среща да се води от представителя на най-голямата парламентарна фракция в момента Джоузеф Дол от Европейската народна партия.

Засега няма реакции от кабинета на Мартин Шулц. Възможно е той да изчака резултатите от 25-и май и тогава да отговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44