Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъците в Истанбул продължават, полицейски гранати поразиха двама души

В Истанбул продължават протестите заради трагедията в мината в Сома, където загинаха 301 миньори. Двама души станаха жертва на сблъсъците с полицията, има и много ранени. Десетки хора са арестувани.

В протестите, които започнаха в четвъртък, участват главно млади хора. Те носят плакати с надписи, в които се настоява за наказване на виновните за трагедията в мината. Адвокати от Съдебната палата в Окмейданъ, подкрепиха протестите. 

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. Избухнаха сблъсъци, които се прехвърлиха и към съседните квартали. Някои от демонстрантите хвърляха коктейли Молотов срещу полицаите, с което запалиха и една от полицейските коли. Демонстрантите издигнаха и барикади. Една полицейска граната порази намиращия се в близост храм на алевите, където се извършваше погребална церемония. 30- годишният работник в общината Угур Курт, беше улучен в главата и почина. По-късно друга полицейска граната порази още един от протестиращите, който също почина от нараняванията.

Напрежението в района на Окмейданъ продължава. Прехвърлени са полицейски екипи от други части на града.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44