Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресението в Егейско море предизвика паника и в Турция

Снимка: Архив

Силно земетресение разлюля по обяд района на Мармара. От истанбулската сеизмична обсерватория отначало обявиха, че земетресението е от 6.5 степен по Рихтер, но след това обявиха 6.7-ма степен. Епицентърът е в Егейско море, около селището Гьокчеада, което е точно срещу гръцкия бряг. Земетресението се усети в един доста обширен район на Турция и предизвика паника и уплаха, тъй като продължи доста време.

Трусът е бил усетен доста осезаемо и в Истанбул. На азиатския бряг, където теренът е по-устойчив в сравнение с европейския бряг, земетресението разлюля доста силно и доста продължително време. Много хора са навън уплашени, че може да последват нови трусове.

Особено силно се е усетило земетреснието в района на пограничния град Одрин. Съобщава се за разрушения по някои сгради в града. Телефонната връзка е прекъсната. Съобщава се, че населението е в паника, но няма пострадали.

Според местни сеизмолози, земетресението е произлязло по североанадолския разлом, който минава по дъното на Мраморно море и по който стана катастрофалното земетресение през 1999 г, което отне живота на около 20 хиляди души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44