Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативният съюз на Ангела Меркел печели евроизборите в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативният Християндемократичен съюз на Ангела Меркел печели изборите за Европейски парламент в Германия, като според първоначалните резултати взима 36,1% от гласовете, сочи екзит пол. На второ място са социалдемократите с 27,5%. 6,5% взима евроскептичната Алтернатива за Германия, докато либералите получиха едва 3%.

Християндемократичният съюз очаквано взе мнозинството от гласовете на избора за Европейски парламент в Германия. Въпреки победата се отбелязва лек спад в подкрепата в сравнение с редните избори през 2009 г. Тогава ХДС взе 37,9%. На второ място сега останаха социалдемократите, които обаче в сравнение с 2009 година са спечелили цели 7% повече. Очаквано от Германия в Европейския парламент ще влезе евроскептичната Алтернатива за Германия, която се бори срещу еврото и иска връщане към старите национални валути. Те ще получат 6 мандата.

Германия праща най-голямата група депутати в Страсбург - общо 96 души. Освен изброените свои представители там ще имат още левицата и Зелената партия. Възможно е крайнодясната Националдемократическа партия на Германия също да прати един депутат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44