Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистерството отменя финансовите корекции на някои общини

Снимка: МОСВ

Екоминистерството ще отмени или намали финансовите корекции за някои общини по проектите им по Оперативна програма "Околна среда". Санкциите бяха наложени заради нарушения в процедурите при обществените поръчки.

Всички общини, на които са наложени санкции, са изпратили възражения. Екоминистерството продължава преразглеждането на финансовите корекции върху проектите на общините. Отменена е санкцията за проекта по програма "Околна среда" за община Костинброд, на която бе наложена най-високата корекция.

По наши предварителни данни, вече не говорим за суми от около 180 милиона лева, както преди около месец и половина, а в порядъка около 20-30 милиона лева, обясни заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов.

След като Европейската комисия спря европейските средства по програма "Околна среда" в края на миналата година, на общините не са превеждани от март и средства от бюджета за изпълнените дейности. Но според ръководителя на управляващия орган на програма "Околна среда" Спиридон Александров строителните работи не са прекратени: Част от подобрението на системите за  управление и контрол е да проверим и последния сертификат на база на новите системи за управление и контрол. Ние сме в разговори с Министерство на финансите, за да може да бъдат осигурени някакви средства, с които да бъдат извършени плащанията на общините.

 Все още не е известно кога Европейската комисия ще даде отговор за евентуално възстановяване на спряното европейско финансиране по програма "Околна среда"   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44