Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 25 000 полицаи са мобилизирани в Истанбул заради годишнината от протеста на "Таксим"

| обновено на 31.05.14 в 17:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изключително засилено е полицейското присъствие в Истанбул в района на площада Таксим и парка Гези, които полицията блокира и не допуска моторни превозни средства. Над 25 000 полицаи са мобилизирани, докарани са и подкрепления от провинцията. Полицейски и пожарни коли са разположени по улиците, за да попречат на навлизането на големи групи хора на площада. Силно полицейско присъствие има и в съседните квартали Бешикташ, Окмейданъ, Меджидийекьой. Освен униформени има и много цивилни полицаи. Следобед беше прекъсната транспортната връзка по море между европейския и азиатския бряг на мегаполиса.

Изключително силно е полицейското присъствие и в Анкара, Измир и другите големи градове.

Властите предприеха крутите мерки, за да попречат на всякакви опити да бъде отбелязана с възпоменателни прояви първата годишнина от антиправителствените демонстрации за парка Гези. Те започнаха като екологичен протест срещу изсичането на дърветата, провокирани от плановете за реконструкция на парка Гези, но прераснаха в най-бурните демонстрации срещу консервативно-ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган. Шестима млади демонстранти загубиха живота си при сблъсъците.

Полцията не разреши дори да бъдат поставени цветя в парка, където преди година десетки хора бяха малтретирани със сълзотворен газ, водни струи, физическа сила, а други загинаха.

Движението "Солидарност с Таксим" призова днес към възпоменателни митинги в Истанбул, Анкара, Измир и други градове във връзка с първата годишнина.

Ердоган остро разкритикува призивите за демонстрации и заяви, че те няма да бъдат допуснати и че ако трябва ще бъде употребена сила.

Засега в Истанбул е спокойно, но очакванията са, че привечер ще се съберат повече хора на площада. Възпоменателният митинг е определен за 18 часа българско време.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44