Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 арестувани при демонстрации за годишнината от протестите за парка Гези в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 100 души са арестувани след безредиците в Истанбул. Стигна се до ожесточени сблъсъци между полицията и демонстранти, които искаха да отбележат първата годишнина от протестите за парка Гези, в които загинаха 6 души, а стотици бяха ранени. Сблъсъците продължиха почти цяла нощ. Полицията използва сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите, има ранени и арестувани.

По призива на Сдружението Съпротива с Таксим, стотици демонстранти се събраха привечер недалеч от площада, за да отбележат с възпоменателна церемония първата годишнина от протестите за парка Гези, при които бяха убити шестима души и стотици хора наранени.
Полицията бе блокирала площада и парка Гези, блокира и транспортните връзки между азиатския и европейския бряг, мобилизирани са около 25 хиляди полицаи. Властите предупредиха, че няма да разрешат никакви събирания и ще ги разпръснат със сила, ако се наложи.

Сблъсъци станаха и на други места в Истанбул, в кварталитеБешикташ, Окмейданъ, Меджидиекьой, навсякъде полицията атакува със сълзотворен газ и водни струи, арестува хората.


В Анкара, Измир и в други градове също се състояха възпоменателни демонстрации ,които полицията се опитва да отстрани. Някои от демонстрантите хвърляха камъни и бутилки с вода срещу полицаите. Ситуацията напомня тази отпреди една година по време на протестите за парка Гези.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44