Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яценюк: Украйна ще се издължи на Русия до 10 дни, ако Москва приеме условията по нов договор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна ще плати дълговете си за доставки на газ към Русия в рамките на 10 дни, ако Москва приеме условията по нов договор между двете държави, заявява в интервю за германската телевизия Цет Де Еф укранискитя премиер Арсений Яценюк. Първо трябва да подпишем договора и след това, десет дни по-късно, Украйна ще плати, уточнява той.

Eвропейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер и украински, и руски представители ще се срещнат утре в Брюксел
за нов кръг преговори по въпроса за доставките на руски газ към Украйна. Русия заплашва да прекрати всякакви доставки на газ към Украйна, ако не получи дължимите й суми до вторник.

Киев е превел първия транш от 786 милиона долара в петък. За да плати и остатъка, украинското правителство настоява да уточни в нов договор приемливи цени на газа, които да са посочени в нов договор. Ако Кремъл не иска това, ще се наложи да се обърнем към Стокхолмския трибунал, казва украинският премиер в интервюто, което ще бъде излъчено тази вечер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44