Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На челните места сме в Европа по инциденти на железопътни прелези

3-ти юни е Международен ден за безопасно преминаване на жп прелези. През целия ден се разпространяват информационни листовки сред водачите, в които са описани правилата.

България е на челните места в Европа по брой инциденти при преминаване на железопътни прелези. В 98 % от случаите вината е на шофьорите на автомобили. Четирима души са загинали в страната от началото на годината при инциденти на  жп прелези.

Често звуковите и светлинните сигнализации не се спазват.
При железопътните прелези опасността е голяма и няма леки инциденти. Всичките или са много тежки, или са фатални. Опитваме се да обясняваме на шофьорите, че пет минути няма да им решат проблемите в живота. По-добре е да изчакат и да стигнат живи там, за където са тръгнали, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи. Нарушенията са ежедневие и ги правят не само шофьорите, а и пешеходците, разказа Красимир Русинов, който е помощник-машинист от 25 години.
Всеки ден, на всяко дежурство има произшествие от този род, само че това, че се разминават нещата и не се стига до катастрофи, не значи, че не се случва.
В България има 790 железопътни прелеза. 19 от тях са с видеонаблюдение, а до края на годината ще бъдат оборудвани още десет, посочи Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в Национална компания "Железопътна инфраструктура":
Избираме прелези, тези които са по-натоварени, както камерите по пътищата, така и на прелезите ще има някакъв ефект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44