Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

«Не се страхувайте от катаракта» гостува в Средец

Автор:


сряда от 14 ч., ,
В сряда д-р Ана Камбурова от Очното отделение на МБАЛ Бургас ще консултира в зала №1 на общинската администрация в Средец всички, които се интересуват от заболяването. Тя ще представи основните данни за заболяването и начините за справяне с него и ще прегледа с офталмоскоп желаещите да установят дали имат перде на окото. Кампанията е насочена най-вече към възрастните хора (над 55 г.), защото катарактата се развива с възрастта.
Катарактата е на първо място по причиняване на слепота в света и се лекува единствено оперативно. В момента благодарение на напредналите технологии в очната медицина, операцията е безболезнена, бърза, а пациентът е изписан още в рамките на същия ден. В Очното отделение на МБАЛ Бургас всяка година се извършват около 500 подобни операции.

По публикацията работи: 81

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Междинни резултати за област Бургас към 00 часа

"Възраждане" са втора политическа сила в област Бургас. Това сочат междинните резултати на РИК Бургас към 00:00 часа, при преброени малко над 25% от имащите право на вот. За тях са гласували 15,84%. Коалиция ГЕРБ - СДС са първи с 33,45%.  Трети в изборите са от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", които са с 14,83%. Следват..

обновено на 28.10.24 в 00:26

Избирателна активност в Турция, сходна с предходния парламентарен вот

Избирателна активност, сходна с предходния парламентарен вот или малко по-висока, се очаква в Турция.  В секциите в района на Одрин и Тракия са гласували 10 704 души, което е с 10 процента повече от вота през юни. Одобренията от ЦИК за промени на неявили се на някои места членове в секционни избирателни комисии са били получени към в 18 ч., което е..

публикувано на 28.10.24 в 00:08

Паралелно преброяване на "Галъп", извадка 100%: 9 формации в следващото НС

Коалицията  ГЕРБ-СДС  е първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 25,1%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" при извадка 100%. Според данните втора политическа сила е " Възраждане " – 14,2%, плътно следвана от  ПП-ДБ  с 14,1%. Следват  ДПС - Ново начало  с 10,2%,..

публикувано на 28.10.24 в 00:00

"Часът на истината" с политика Йордан Георгиев, журналиста Божидар Божков и общественика Здравко Василев

В „Часът на истината: изборно студио на БНР-Бургас на 27 октомври“ първите прогнозни резултати коментираха политикът Йордан Георгиев, журналистът Божидар Божков и общественикът Здравко Василев.  „Положителното на тези избори е, че последният остатък от Държавна сигурност-ДПС се разцепи и вече може да се каже, че най-сетне сме се разделили..

обновено на 27.10.24 в 23:55

Междинни резултати за област Бургас към 23 часа

Коалиция ГЕРБ - СДС са първа политическа сила в област Бургас. За тях са гласували 34%. Това сочат междинните резултати на РИК Бургас към 23:00 часа, при преброени 13,61% от имащите право на вот.  На второ място е "Възраждане" с 15,86%. Трети в изборите са от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", които са с 15,07%. Следват "Има..

публикувано на 27.10.24 в 23:23

Юлиана Гальова, "Галъп": Дължи се едно правителство на всички, които днес упражниха правото си на глас

Седем партии и коалиции влизат в следващото Народно събрание в резултат на днешните избори, а още две формации имат шанс за това, след като по предварителни данни преминават 4-процентовата бариера за парламента. Изненада е избирателната активност, коментира социологът на "Галъп интернешънъл болкан" Юлиана Гальова пред БНР-Бургас: "Може да очакваме..

обновено на 27.10.24 в 22:34

Паралелно преброяване на "Галъп": 8 партии в следващото НС, "Възраждане" са втора политическа сила

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,4%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" при извадка 80%. На второ място е "Възраждане" с 13,7%, а трети са ПП-ДБ с 13,5 на сто. Следват ДПС - Ново начало с 11,7%, Алианс за права и свободи – 10,1%,..

публикувано на 27.10.24 в 22:15