Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 55% от българите имат проблеми с храносмилането

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 55 процента от българите имат проблеми с храносмилането, сочи проучване на "Маркет линкс". Най-честите оплаквания са болки в корема и диария, а в по-голяма степен са засегнати жените.

Според проучването, 46 процента от анкетираните се оплакват от болки и спазми в корема, а 21 процента страдат от диария. В тази връзка по инициатива на Дружеството по гастроентерология в рамките на изложението "Мисия здраве" се организират безплатни консултации със специалисти от водещи клиники. 
Специална образователна инсталация запознава хората с органите, които изграждат човешката храносмилателна система, с техните функции и как се осъществява процесът на храносмилане в тялото. 
Проф. Борислав Владимиров от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" обясни: 
Този щанд имитира човешкото тяло, всички органи: устна кухина, хранопровод, дванадесетопръстно черво, тънки черва, дебели, и вие минавате през този тунел. В различни цветове са дадени всичките органи с техния метаболизъм и с техните заболявания и някъде, където веригата се къса или някой преиграва, примерно като преяждане, веригата се къса и почват болести.
Около 3 килограма във вид на вода и храна е нормалното количество, което човек може да приема на ден: 
Трябва да пие литър и половина задължително вода. Тази вода дали ще я приеме с плодовете, зеленчуците, дали със супата, дали със салатите или като вода е важно, но е важно всеки, през час поне, да изпива по 100-200 грама вода. Ако не пиете вода, формирате и камъни в бъбреците, в жлъчната система. Въпросът е да разпределите три основни хранения и в промеждутъка да вземате плодове или вода, за да имате правилен метаболизъм.
Днес до 19.30 и утре до 13.30 всички желаещи могат да се консултират безплатно пред Паметника на съветската армия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Експерти от НЗОК консултират посетителите на "Мисия здраве"

Експерти от Националната здравноосигурителна каса ще консултират посетителите по време на второто издание на изложение "Мисия здраве" пред Паметника на Съветската армия в София. Днес и утре фармацевтични и козметични компании, медицински и социални..

публикувано на 07.06.14 в 10:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44