Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение "Модерна България за честни избори": Контролираният вот се превръща в устойчив порок на изборната практика

Снимка: БГНЕС

Контролираният, корпоративен и купен вот се превръща в устойчив порок на българската изборна практика.Това се посочва в критичен доклад за наблюдението на евроизборите на движение  "Модерна България за честни избори". Според доклада, основният позитив на новото изборно законодателство е реалният мажоритарен елемент , въведен за пръв път с ниския праг на преференция. Сериозна слабост, обаче, е  партийната злоупотреба със статута  на наблюдателите  и продължаващите разнообразни  практики за контрол на вота.

7% от избирателните секции, членове на комисиите са слагали отличителни знаци по кочаните и са брояли определени хора, които са гласували. Това си е чисто контролиране на вот. Както знаете има списък с всички избиратели, в които се отбелязват, всички, които са гласували, но част от тях биват отбелязани повторно, което означава, че хора от секционната комисия чакат определени хора. Това е контролиране на вот, обясни Радослав Георгиев.

Петър Кичашки добави: Част от маркерите са били поставени върху кочана с бюлетините. Когато идва определен избирател и откъсват бюлетината, за да му я дадат, се отбелязва на кочана, че на този избирател му е предадена съответната бюлетина, за да ги броят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44