Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации в Истанбул срещу кюрдите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Стотици демонстрираха в центъра на Истанбул. Причината е свалянето на турското знаме от военна база в Диарбекир в населената с кюрди част на страната, което доведе до изостряне на напрежението. Участниците носеха в ръце турски национални знамена. Протестиращите се опитаха да преминат на площад "Таксим", но полицията не ги допусна. Демонстрациите продължиха до късно през нощта.

Твърди се, че турското знаме е било свалено от активисти на Кюрдската работническа партия, ПКК, която е забранена в страната и е обявена за терористична организация. Турците са особено чувствителни към държавните символи, а всяка проява на незачитане на знамето се счита за предателство.

Турските лидери с остри изявления заклеймиха този акт. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че целта е дестабилизиране на страната в момент, когато вървят преговори за мирно разрешение на кюрдския проблем.
Но една част от кюрдите обвиняват турското правителство, че няма напредък в процеса. По този повод преди няколко дни избухнаха демонстрации, придружени със сблъсъци между демонстранти и части от армията в кюрдския град Лидже. Двама души бяха убити, а много други ранени. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган нареди разследване на случая.

Представители на прокюрдската Партия за мир и демокрация изразиха загриженост от ескалацията на напрежението, което считат, че ще се отрази негативно на процеса за мирно разрешаване на кюрдския проблем. Днес се предвижда да разговарят с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.

В редица квартали на Истанбул, населени компактно с кюрдско население, напрежението остава високо.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44