Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките медии обсъждат решението на българското правителство да замрази изграждането на "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Решението на българското правителство да замрази изграждането на "Южен поток" е водеща новина в гръцките медии. Наскоро Атина договори с "Газпром" отклонение на газопровода към Гърция. 
Спирането на проекта "Южен поток" по решение на българския премиер е новината, която е най-обстойно коментирана дори и в деня на пълна смяна на министерския кабинет в Атина. Всички водещи гръцки медии съобщават за „временното замразяване на проекта”. Според коментарите по случая въпросът е политически и решението на българския премиер Орешарски е взето след натиск от страна на американски сенатори. Съобщава се също, че София е била предупредена от Европейската комисия за липса на прозрачност при определяне на подизпълнителите на проекта.
Кореспонденциите от Брюксел дават друго тълкуване. Европейската комисия не спира проекта, а притиска София да спази европейското законодателство.
Оскъдни на информация са кореспонденциите от Москва, където били „изненадани от решението на София”.
Над 60 % от нуждите на Гърция от природен газ се покриват от "Газпром", като горивото се внася чрез България. Само преди дни при посещението си в Атина директорът на газовия гигант Алексей Милер прие искането на Гърция "Южен поток" да има отклонение към Гърция.
Има и крайни мнения в гръцките медии, че газовата война между Русия и Украйна вече е засегнала Балканите, където се кръстосват енергийните интереси на Москва и САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44