Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия с рекорден износ на оръжие за страни извън ЕС и НАТО

През изминалата година Германия е увеличила рекордно продажбите си на оръжие за страни, които не са членки на ЕС и НАТО. Сред тях и такива, в които се нарушават човешките права.

Докладът бе изготвен след запитване на левицата и Зелената партия. Основните купувачи на германско оръжие са Алжир, Индонезия, Катар, Саудитска Арабия. Сделките за 2013-а г. са за сумата от 5,85 милиарда евро. Това са с 1,14 млрд. евро повече, отколкото през 2012-а година. 

В доклада се уточнява, че става дума за стойността на разрешените сделки. Колко от тях са се осъществили не е ясно. За да продава оръжие на трети страни всяка германска фирма се нуждае от разрешение, което се взима след оглед на това дали човешките права в дадена държава се спазват и дали има риск оръжието да се използва за репресии. За Саудитска Арабия и Алжир съдът не е видял проблем.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че в бъдеще Германия трябва да изнася оръжие само за защита от тероризъм, защита на крайбрежните води и за законна защита на границите. Опозицията обвини кабинета на Меркел в лицемерие и двойни стандарти, като от една страна играе ролята на световен миротворец, а от друга – доставя оръжие в горещи точки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44