Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на трето място в Европа по насилие в училище

Снимка: БГНЕС

Шокиращи примери на детско насилие показват пълните данни от проучванията в европейските страни, според проучване на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение. Един от всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие, а един от трима е жертва. Според екипите, провели проучването, на първо място е Литва, на второ Естония, на трето - България и на четвърто място е Гърция.

Представители на неправителствени организации, психолози и лекари участват в конференция на Европейската мрежа в търсене на организиран начин за ограничаване на явлението "насилие срещу деца". Социалната среда и новите технологии са според експертите основните фактори за прогресивното нарастване на жестокото поведение от деца върху техни съученици. Психологическият портрет на децата, проявяващи насилие, обхваща не само личности с неприемливо поведение, но и деца, които извън училище не дават сигнали за скрита агресия. Една от мерките е присъствието на психолози в средните учебни заведения, които да работят съвместно с учители и родители.

Много от децата, върху които е упражнено насилие, се страхуват да споделят за инцидента с близки хора, което е сигурен път към депресии, споделиха опита си авторитетни специалисти.

Продължава кампанията срещу насилието в училище, която е с девиз ”Промени нещата и говори сега!" На конференцията участват и организации от България, които членуват в Европейската мрежа срещу насилието в училище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44