Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен пристига на двудневно посещение в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига днес на двудневно посещение в Турция. Той ще се срещне с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Ердоган, министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и военния министър Исмет Йълмаз. Расмусен и Давутоглу ще дадат съвместна конференция в понеделник.

Визитата съвпада с кризисната обстановка в Ирак, където преди няколко дни сунити джихадисти от екстремистката групировка ИДИЛ овладяха редица райони на страната и взеха 80 турски граждани за заложници, част от които са дипломатически служители. Източници от НАТО твърдят, че посещението е било планирано предварително и ще бъде посветено главно на подготовката на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември. Те обаче подчертават, че трагедията в Мосул няма как да бъде избегната в разговорите.

Преди дни Расмусен осъди насилието и призова за незабавно освобождаване на заложниците, като подчерта, че НАТО няма да се намесва в Ирак. В същото време САЩ изпращат самолетоносач в Персийския залив. Коментира се, че това може да е стъпка към евентуална военна операция срещу сунитските джихадисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44